خشت اول
هر کاري که اساس و بنيان و ريشه اش درست باشد ، پر ثمر خواهد بود . در اشاعه و گسترش فرهنگ برتر تشيع آن هنگام ما به موفقيت کامل دست مي يابيم که کاري ريشه اي و بنياني انجام دهيم .
هر کاري که اساس و بينانش سست باشد بي شک نتيجه ناخوشايندي در بر خواهد داشت .
يک ساختمان اگر بنيان و اساسي محکم و استوار نداشته باشد ، سست خواهد بود و با خفيف ترين زلزله اجزاي آن از هم گسسته و فرو خواهد ريخت .
حتما اين ضرب المثل را شنيده ايد :
خشت اول که نهد معمار کج تا ثريا مي رود ديوار کج
در زمان هاي قديم را هزني به کاروان سلطنتي شبيخون زد و شتر بار طلا را برد و ساربان آن را به قتل رساند .
ماموران پادشاه هر طور که بود او را دستگير کردند . قاضي القضات حکم به اعدام کرد .
روز اعدام جمعيت زيادي در ميدان شهر جمع شدند . جلاد از راهزن پرسيد : دم آخري وصيت نداري . راهزن گفت : آري . جلاد گفت : بگو . او گفت : مي خواهم پيش از اعدام مادرم را براي آخرين بار ببينم و با وي وداع نمايم .
ماموران رفتند و مادر او را آوردند . راهزن رو به مادر پيرش کرد و گفت : مادر دوست دارم زبانت را ببوسم !
مادر بيچاره زبان از کام بيرون آورد اما او به جاي بوسه زبانش را گاز گرفت . پيره زن نگون بخت از شدت درد مدهوش بر روي زمين افتاد . همه مردم شروع کردند به ناسزا گفتن به او که دم آخري هم آدم نمي شوي !
راهزن رو به مردم کرد و گفت : هر چه بر سرم آمده است از اين زبان است . کودکي بيش نبودم که به خانه همسايه رفتم و از روي بازيگوشي ، تخم مرغي بي اذن صاحبخانه برداشتم و به خانه برگشتم . مادرم به جاي سرزنش و توبيخ من شروع به تشويق من نمود و اين اولين خشت کج زندگي من شد.
اين معضلات و ناهنجاري هاي فرهنگي که اکنون در جامعه ديده مي شود محصول و نتيجه کم کاري هاي گذشته است .
چرا بايد در کشور اسلامي ما شاهد بي بند و باري و بدپوششي بسياري از دختران و پسران جوان باشيم .
چرا اعتياد در بين جوانان ما اين گونه افزايش يافته است .
چرا روابط دختر و پسر قبح خود را از دست داده و براي بسياري به امري عادي و عرفي بدل شده است .
اين دختران و پسران جواني که دچار انحراف شده اند از ابتدا اين گونه نبوده اند . آفريدگار مهربان تمام بندگان خود را با خميري پاک و فطرتي خداجوي مي آفريند .
امام صادق عليه السلام در کلامي نوراني مي فرمايد :
قال موسي بن عمران عليه السلام : يا رب ، اي الاعمال افضل عندک ؟
فقال : حب الا طفال ، فان فطرتهم علي توحيدي ، فان امتهم ادخلم برحمتي جنتي.
موسي بن عمران عليه السلام گفت : پروردگارا ، کدام عمل نزد تو برتر است ؟ فرمود : دوست داشتن کودکان زيرا سرشت آنان بر توحيد من است و اگر آن ها را بميرانم به رحمت خود به بهشتشان مي برم .(1)
نبايد اجازه داد بر اثر گناه بر لوح پاک دل انسان ها گرد و غبار بنشيند و کار به جايي رسد که ديگر سخن حق بر آنان اثر گذار نباشد .
بايد از کودکي به فکر آموزش معارف پايان ناپذير آل الله عليهم السلام و دستورات اسلام بود .
اگر طلاب و حوزه مقدس علميه گوشه اي از کار هاي تبليغي خود را معطوف به کودکان نمايند ، بي ترديد در آينده اي نه چندان دور آثار مثبت و با برکت آن را در جامعه مشاهده خواهيم کرد .
آن روز که به امام خميني گفتند با کدام سرباز و لشگر مي خواهي با شاه مبارزه کني ، آن پير فرزانه در جواب فرمود : ياران من در گهواره اند . بيشتر کساني که در پيروزي انقلاب و پيروزي بر صدام ملعون نقش داشتند جواناني بودند که از کودکي تحت تاثير تبليغ قرار گرفته بودند .
روحانيون و طلاب در مساجد شروع به آموزش معارف ناب اسلام به کودکان نمودند و پيش از آن که رژيم ستم شاهي با کارهاي ضد فرهنگي خود بتواند آنان را به انحراف بکشاند و از اسلام بري نمايد عشق خدا و پيامبر و اهل البيت را در دل آنان جاي دادند .
جوانان امروز کودکان ديروز هستند . اگر خواهان جواناني پاک و مومن و خداجو هستيم بايد براي کودکان امروز به فکر تبليغ صحيح و علمي باشيم .
کودکان همانند نهالي نورس و نوپا مي باشند که به هر سو که اراده کينم ، مي توانيم آنان را هدايت نماييم . بايد پيش از آن که شخصيت کودکان با ورود به جواني شکل بگيرد به فکر چاره بود و خوب و بد را به آنان آموزش داد .
امام صادق عليه السلام درباره شروع تربيت از سنين خردسالي مي فرمايد :
انا نامر صبيانا بالصلاة اذا کانوا بني خمس سنين ، فمروا صبيانکم بالصلاة اذا کانوا بني سبع سنين ، و نحن نامرنا صبيانا بالصوم اذا کانوا بني سبع سنين بما اطاقوا من صيام اليوم فان کان الي نصف النهار و اکثر من ذلک او اقل فاذا غلبهم العطش والغرث افطروا حتي يتعودوا الصوم و يطيقوه .
ما کودکان خود را وقتي پنج ساله شدند به خواندن نماز امر مي کنيم و شما کودکانتان را وقتي هفت ساله شدند به نماز خواندن وا داريد . ما کودکانمان را وقتي به سن هفت سالگي رسيدند امر مي کنيم که تا هر مقدار از روز را که مي توانند نصف روز يا کمتر و يا بيشتر روزه بگيرند و هرگاه تشنگي و گرسنگي بر آنان غالب آمد افطار کنند تا بدين ترتيب به روزه گرفتن عادت کنند و توان آن را بيابند. (2)
هر کاري که از کودکي و خردسالي آغاز شود ثمره و نتيجه اش بسيار بيشتر از سنين جواني است .
از باب مثال کسي که از خردسالي رو به فراي گيري هنر نقاشي بياورد پيشرفتش چشمگيرتر است از کسي که در سنين جواني رو به نقاشي مي آورد.
البته کار تبليغي براي کودکان کاري سخت و نياز به آموزش هاي تخصصي دارد کسي که مي خواهد براي کودکان به کار تبليغي بپردازد بايد بتواند دنياي آنان را درک کند و خود را در فضاي آنان قرار دهد و مطابق با زبان و انديشه و فهم آنان با آنان کار کند .
اميرالمومنين علي عليه السلام : من کان له ولد صبا . هر که بچه اي دارد بچگي کند .(3)
پي نوشت :
1-ميزان الحکمه/ج14/ص7080/ح22621
2- ميزان الحکمه/ج14/ص7106/ح22760
3- ميزان الحکمه/ج14/ص7083/ح22630
منابع:
ميزان الحکمه/محمدي ري شهري /دارالحديث /قم /79